Get Adobe Flash player

Daar ben ik niet trots op

Ibrahim Afellay

Ibrahim Affelay, ieders trots? Nou niet voor mij.

Voor mij is Affelay een “Verrader”, wel een verrader tussen aanhalingstekens omdat ik het ook niet helemaal met mezelf eens ben.

Ik ben een Marokkaan en heel erg trots op mijn , zonder nationalistisch te zijn. Ik ben trots op mijn roots, dat is wat anders dan trots zijn over wat er in Marokko gebeurd.

Mijn mening is dat iedere Marokkaan trots zou moeten zijn op zijn roots, ook Ibrahim Affelay.

Dat is hij niet! Hoe kan je trots zijn op Marokko en voor Nederland voetballen? Dat gaat erbij mij niet in. Oke, hij is hier geboren. Ik ook, maar moet ik dan mijn roots verloochenen en voor een land kiezen dat mij liever arm dan rijk is?

Een land waar ik drie keer harder moet werken dan de gemiddelde Nederlander, een land dat mijn geloof niet accepteert, een land waar mijn zusters hun hoofddoeken dreigen te verliezen. Moet ik trots zijn op dit land? Nee, ik wil niet spelen voor een land dat me uitsluit.

Ik snap Ibrahim ook wel een beetje. Hij wil prijzen winnen en zich op het hoogste podium laten zien. Dat kan wel bij het Nederlands elftal, maar niet bij het Marokkaans elftal. Ik geef toe dat het pijn doet om naar het Marokkaans elftal te kijken, maar mijn trots laat ze niet barsten. Zij spelen voor Marokko, dat ze het niet goed doen doet pijn, maar ze hebben wel de ballen om voor hun roots uit te komen.

Ibrahim heeft die ballen niet! Hij wil prijzen winnen en dan moet je niet bij het Marokkaans elftal zijn. Roem gaat boven trots voor zijn roots bij deze “kleine voetballer”.

Een grote voetballer is hij niet. Hij speelde bij PSV de sterren van de hemel, maar laten we eerlijk zijn, wat stelt de Nederlandse competitie voor?

F.C. Barcelona is top. Ze mochten hem voor 2,5 miljoen eurootjes ophalen in Eindhoven.

Nu mocht de ster van PSV  zich op het hoogste niveau laten zien. Hij mocht zich laten zien tussen de sterren van het voetbalrijk. Bij PSV was Ibrahim een onaantastbare reus, maar bij Barca was hij nu maar een “kleinduimpje” tussen Messi, Iniesta, Xavi, Puyol, Busquets etcetera.

Verder dan een paar inval buurten en een mooie voorzet op Messi in het Bernabeu tegen aartsrivaal Real Madrid kwam Ibrahim niet. Hij mocht de bank van Barca warm houden en hij had nu ook alle tijd om zijn geld te tellen. Eerlijk is eerlijk, over zijn pensioen hoeft hij zich geen zorgen te maken. Ibrahim had ook de pech dat hij een jaar geblesseerd is geweest waardoor hij zich ook niet kon verbeteren.

Trots voor zijn roots heeft hij niet, maar wel trots om te slagen bij Barca dus liet hij zich maar verhuren om meer aan spelen toe te komen. Bij Schalke ’04 speelt hij ook niet veel en mag vaker invallen.

Nu even terug naar het Nederlands elftal, want daar gaat het mij om. Hij ging voor Nederland spelen om prijzen te winnen. Volgens mij heeft hij bij het Nederlands elftal ook meer op de bank gezeten, dan gespeeld. Tijdens de WK finale zat hij op de bank en prijzen heeft hij met het Nederlands elftal ook niet gewonnen. Nu dreigt Ibrahim onder Louis van Gaal helemaal niet meer opgeroepen te worden.

Wanneer hij voor Marokko, zijn roots, had gekozen dan had hij net zoveel prijzen gewonnen, maar vaker gespeeld.

Maar helaas Ibrahim Affelay heeft voor roem gekozen boven zijn roots. Ibrahim is net een mooie vrouw die pas met je wil trouwen als je aandeelhouder bent van een groot multinational en een dikke bankrekening hebt.

Jammer genoeg is Ibrahim een trendsetter. Steeds meer Marokkanen kiezen voor Nederland. Adam Maher staat te trappelen. Nederlands jeugd elftallen bestaan voor de helft uit Marokkanen en over tien jaar staan er vijf Marokkanen in de basis van het Nederlands elftal. Of ik daar trots op moet zijn? Nee, daar ben ik niet trots op.

Bedankt Ibrahim.

Één reactie op Daar ben ik niet trots op

  • Ali schreef:

    Soooooo ik viel halverwege jouw tekst in slaap. Uit je tekst is af te leiden dat je zwaar gefrustreerd bent en blijkbaar een huurachterstand of belastingaanslag in de bus hebt ontvangen. Het probleem ligt bij jou, jij voelt je niet thuis in nederland, jij wordt gepest of uitgelachen blijkbaar, waardoor je de succesvolle marokkanen gaat kraken en haten. Laten we eerlijk zijn jij bent nummer 1.2000000 die dit soort uitspraken maakt helaas, dat zijn op jaarbasis de aantal klanten die een sociale dienst aanvragen bij het UWV. Blijkbaar zit jij ook in deze groep. Broeder als ik je ergens financieel kan steunen, vraag het gewoon. Er zijn veel mensen die je fisabili lah willen steunen om te kunnen dromen waar Ibriham Afellay nu is. Maar zoals ik al zei “DROMEN” , in werkelijkheid gaat het hem helaas niet worden. Trouwens kijk op http://www.pownews.nl daar zoeken ze gasten zoals jij, gefrustreerde columnisten. Moehim heel veel sterkte met jouw frustraties, het lijkt me een heel moeilijk gekluisterd leven dat je leidt. Ken je dat liedje Hate it or love it? I love it you Hate it. Sommige dingen moeten we helaas accepteren broeder. Greetzzzzz from een trotse Abeqoy (wel een beneden versie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like onze pagina
Geest en kennis van de schrijver blijven in zijn boeken bewaard, veilig voor de ongunst der tijden en in staat om steeds te herleven.